tiistai 10. syyskuuta 2013

R1-ryhmän SM-pitkä Syötteellä koetteli taitoa ja kuntoaEnnen Syötteen pitkänmatkan SM-kisoja pelottelu maastoista oli ainakin sujunut hyvin. Itse en päässyt elokuun alussa olleelle leirille ja leiriltä tulleiden kommentit olivat vähintään kunnioitusta herättäviä: tyhjä rinne, pelkkiä käyriä ja yksi muurahaispesä kilometrin säteellä. Kiva juttu. Kartat harjoitusmaastoista ja tarinat 15 rastin radoista, mistä vain 6 rastia oli löytynyt, vahvistivat hyvin mielikuvaa erittäin vaikeasta maastosta.
Lopulta koitti lauantai aamu ja kisapaikalle lähtö. Itselläni oli karsinnan lähtö vasta 13.39 ja lähtökynnyksen sulkeutuessa 11.00 oli kauan aikaa miettiä tulevaa kisaa ja spekuloida maastoa, sekä voivotella koleaa säätä. Olin kuitenkin rennolla mielellä, mikä tahansa sijoitus kelpaisi, kunhan ei tulisi hylsyä. Niitä oli nähty tänä vuonna jo tarpeeksi.

Karsinnan radat ja maasto eivät kuitenkaan olleet niin haastavia kuin oletin, mutta fyysisesti rata, melkein pelkän ylämäen tarpominen, ylitti kaikki odotukset. Rastipisteet olivat hyvin vaikeita, mutta reitillä pystyi hyödyntämään paljon polkuja ja mökit helpottivat olinpaikan paikantimasta. Käyräsyheröä oli tarjolla heti ykköselle ja osa rasteista tarjosi suunnalla bingoamista rinteessä. Maasto oli raskasta varvukkoa, vielä raskaampaa suota ja kivikkoa, joten juoksu kulki lähinnä poluilla. Unohtamatta isoa mäkeä, joka piti kavuta alhaalta ylös, niin karsinnassa kuin finaalissakin, viimeisen rastin ollessa Syötteen huipulla.

Oma karsintani meni hyvin, ei kuitenkaan puhtaasti. Pummasin heti ykköstä. 100m päässä rastilta olin vielä kartalla, mutta jotenkin sitä vain ajautuu aina pikkasen väärään paikkaan ja rasti ei tulekkaan heti vastaan. Katastrofia ei kuitenkaan onneksi tapahtunut ja loppu sujui paremmin, pieniä koukkuja lukuun ottamatta.
Muiltakin vuokselaisilta karsinta sujui ilman eksymisiä ja kaikki pääsivät a-finaaliin, paitsi Liisa, joka joutui betoniin jäädessään vain ratkaisevan yhden sekunnin finaalipaikasta.

Essin finaalin kartta.
Finaali olikin sitten jo sunnuntaina ja auringon paisteessa juostu rata oli vielä rankempi kuin karsinnassa. Lähtö oli laskettelurinteen juurelta ja k-piste oli rinteessä ja siitä vielä piti nousta ykköselle. Meillä onneksi ykkönen ei ollut aivan huipulla, kun taas esimerkiksi pojilla ykkönen oli huipun toisella puolella ja vaihtoehtoina reitinvalinalle olivat pehmeässä varvukossa ja kivikossa korkeimman kohdan kiertäminen tai avointa rinnettä huipulle nouseminen. 

Itselläni sama linja jatkui kuin karsinnassa ja ykkönen oli tälläkin kertaa kateissa. Onneksi se oli monella muullakin samassa rinteessä ja monella muullakin kateissa, joten etsintäpartio haravoi rinnettä jyrkänteineen ja pian sijainti varmistui ja rasti löytyi. Loput rastit löytyivät paremmin, vaikkakin kolmoselle oli vaikea osua.
Maaliin kivutessani päässäni kävi ajatus, että toivottavasti 10 parhaan joukossa ollaan, sillä tossu oli noussut, mutta pummia oli  tullut vähän enemmän kuin karsinnassa. Väliaikaa hakiessa järkytys oli suuri, neljäs sija! Vaikka vielä oli kaksi myöhemmin lähtenyttä tulematta, niin vähintään kuudes sija oli varma. Sillä suorituksella niinkin lähelle palkintoja pääseminen oli yllätys, mutta ilmeisesti muutkin olivat sortuneet pummailuun. Lopulta neljännen sijan varmistuessa edes karvas tappio mitalleilta ei harmittanut, sillä erot olivat suuret ja maasto vaikea.

Lauri rutistaa loppusuoralla pronssimitalin arvoisesti.
Vuoksen mitallisaldoa piti yllä Lauri, joka nappasi H20 sarjassa pronssia. Muut vuokselaiset onnistuivat vaihtelevammin, osan jäädessä vasta viime metreillä pois plakettisijoilta ja osan tehdessä virheitä reilusti.
Reissu oli mahtava, vaikkakin rankka, ja oli mahtava kisailla Syötteen upeissa maisemissa!

- Essi


Tuloksia: http://online4.tulospalvelu.fi/tulokset/fi/2013_smpr1/

Kuvia: https://plus.google.com/photos/100801707203319095995/albums/5920805104323465217


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti