perjantai 21. helmikuuta 2014

Nuorten EM- ja MM-kilpailut Virossa 19.-23.2Jos lumitilanne on ollut huono eteläisessä Suomessa, niin sitä se on ollut myös Virossa. Alkuperäisten suunnitelmien mukaan hiihtosuunnistuksen 17-vuotiaiden EM-kilpailut ja 20-vuotiaiden MM-kilpailuiden järjestämispaikka olisi ollut kaakkois-Virossa Polvassa. Uskomattoman huonon lumitilanteen (nurmikko vihertää ja linnut visertävät) vuoksi kilpailut jouduttiin kuitenkin siirtämään viime metreillä Pannjärvelle, joka sijaitsee Polvasta 180 km pohjoiseen.
Lumitilanne Pannjärvelläkään ei ole kehuttava, mutta sentään kohtuullinen. Lunta on maastossa 5-15 cm ja pohja on hyväkulkuista kangasmaastoa – ”mustikkametsää”, kuten kilpailunjohtaja maastoa luonnehti joukkueenjohtajien kokouksessa. Urheilijat ovat kovan haasteen edessä, mutta Suomen joukkue on täynnä ihailtavan taitavia ja hyvällä urheilijan asenteella varustettuja menestyksenjanoisia nuoria.

Keskimatkan lähtöpaikalla verryteltiin juoksemalla.
Yksi näistä nuorista on 17-vuotiaiden EM-joukkueessa mukana oleva SK Vuoksen Liisa Nenonen. Keskiviikkona mitaleiden värejä ratkottiin keskimatkan kilpailussa, jossa Liisa oli parhaana suomalaisena viides. Pieniä koukkuja oli matkan varrella kertynyt, mutta kaiken kaikkiaan suoritus oli ollut olosuhteisiin nähden hallittu.
Ohut lumipeite sekä hyvä maastopohja ja näkyvyys ovat luoneet loistavat olosuhteet oikomiselle ja suunnistukseen on täytynyt ottaa monia elementtejä kesäsuunnistuksen puolelta. Katse ylös, käyrienluku haltuun ja suunta koneeseen! Todellisia haasteita ovat risteyksien lähtöjen huomaaminen ja eteneminen vähälumisessa maastossa. ”Välillä vedettiin varvikossa pertsaa” totesi mm. Oikarisen Suvi maaliin tultuaan.

Pronssihymy.
Torstaina ohjelmassa oli pitkä matka yhteislähtönä. Kaikki sarjat kiersivät kolme lenkkiä niin, että viimeinen lenkki oli lyhyempi 2,5 km putkiosuus. Liisa järjestikin yleisölle varsinaisen jännitysnäytelmän. Ensimmäiseen vaihtoon Liisa tuli keulapaikalla hieman lyhyemmän hajonnan ja hyvän suunnistuksen ansiosta. Toiseen vaihtoon Liisa saapui kolmantena jonkin verran keulapaikalla olleita Viron Doris Kudrea ja Suomen Juliaana Näsiä perässä. Jännitystä aiheutti Liisan takana ollut iso ryhmä, joka näki Liisan selän vaihdossa. Viimeisellä putkiosuudella avaimet olivat jopa kultamitaliin keulan tehdessä virheen, mutta silti – PROSSIA LIISALLE! Harvoin näkee tämän tytön naamalla yhtä leveää hymyä kuin loppusuoralla valmentajan huutaessa prossia tulevan.


Perjantaina kilpailuissa vietettiin välipäivää, joka tuli tarpeeseen niin urheilijoille kuin valmentajillekin. Suomella on matkassa mukana niin kovatasoinen ja valtavasti potentiaalia sisältävä joukkue, että lukuisista hienoista sijoituksista huolimatta monet urheilijat kokivat olonsa epäonnistuneeksi virheiden takia. Esimerkiksi M20-sarjassa 5 urheilijaa oli 11. joukossa, mutta heistä vain yksi, maailmanmestari Misa, oli jollain tavalla tyytyväinen suoritukseensa.
Auringonpaiste, kevyt lenkkeily ja vatsa- sekä poskilihaksia koetteleva hauska yhdessäolo nostattivat joukkueessa mielialaa ja illalla urheilijat kertoivat fiiliksen olevan hyvä, rento ja odottava. Lauantaina Pannjärvellä ratkotaan mitaleiden väriä sprinttimatkoilla. Suomen nuorten edesottamuksia voi seurata GPS-seurannasta ja online-tulospalvelusta järjestäjien kisasivuilta.
http://www.orienteerumine.ee/skio2014/jwsoc_eysoc/
 
Terveisin lentävä reportteri ja nuorten apukoutsi
Anni Toiviainen
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti