sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

XO-Run 16.3.2014

Kun lumeton talvi häiritsi talvilajien harrastamista, oli ajatuksena järjestää X-Run tyyppinen maastoharjoitus ”suunnistus –twistillä”. Vielä muutama päivä sitten rastivälejä juostessa jalka upposi mutaan melkein nilkkaa myöten. X-tekijä sekin, mutta nyt maaliskuisena sunnuntai-aamuna aurinko paistoi ja maan peitti edellispäivänä satanut lumi. Pakkasta oli muutama aste ja sää varsin talvinen, mutta hieno. H-hetki lähestyi ja säänkestävät osallistujat alkoivat saapua kokoontumispaikalle. Kolmetoista urhoollista kiipesi autoihin ja matka kohti tuntematonta saattoi alkaa…

Lähtöpaikka sijaitsi muutama kilometri Haukkavuoren koillispuolella, jossa osallistujille jaettiin kartat. Maali sijaitsisi n. 12 km päässä. Matkaan lähdettiin yhteislähtönä. Osa juosten ja osa sauvakävellen. Ensimmäinen rasti sijaitsi 2,8 km päässä Vuorenperän mäellä ja sinne saavuttiin Eräjärven karhun, Heikki Husun vetäessä letkaa perässään Mr. Open Sprint Kari Ojalainen ja Similän veljekset. Noin minuutin Heikkiä perässä leimasi Atso Salopelto. Atson taktiikka oli ilmeisesti aloittaa rauhallisesti tarkkaillen. Ykkösrastin jälkeen Atso laittoi puita uuniin nappasi letkan kiinni ja meni menojaan. Viiden kilometrin kohdalla oli eroa ”pääjoukkoon” tullut jo minuutti. Pääjoukossa taivalsivat Husu, Ojalainen ja Lauri Similä. PK vauhdilla edennyt Henri Similä oli tässä vaiheessa noin 3 minuutin päässä keulasta.

”Kilpailun” johdolla oli käytössä elektronisen ajanoton ohella myös Savolainen GPS. Maalissa osallistujien kertomukset lisättynä radan purkamisen yhteydessä tarkastettuihin lumijälkiin, kertoivat karua totuutta, niin onnistuneista oikomisista, kuin ylimääräisistä koukuistakin. Jopa nesteen kevennyshetket ovat tässä paikannusjärjestelmässä paikallistettavissa. Ja kun ohjeissa unohtui sanoa, että jäälle ei mennä, kipitti niin Husu kuin Kanervan Anttikin Tervalammen yli 4. rastia lähestyttäessä. Antilla oli jalassa saappaat, joten eihän siinä mitään hätää ollut. 4.-5. rastivälillä Atso poikkesi ratamestarin ihannesuunnasta hakien vauhtia Ala-jokilammen rannasta saakka. Pientä koukkua, mutta kaikki seurasivat ”ladunavaajaa”, joten tilanne pysyi ennallaan.

Atso maalissa

Kympin kohdalla, parikilometriä ennen maalia, ratametsuri ajatteli helpottaa etenijöiden
suunnistustehtävää asettamalla 7. rastin selkeästi näkyville. Hakkuuaukolta Makkaravuorentielle kääntyvät juoksijat saivatkin heti näkökenttäänsä muutaman sadan metrin päässä iloisesti tuulessa heiluvan rastilipun. Vertikaalisesti katsottuna se toki oli n. 30m tienpinnan yläpuolella, mutta näkyvissä kuitenkin. H*****in Hullu, huusi Husu, kun ”kilpailun” johto saapui paikalle tarkastamaan tilannetta nelivetoisella moottoroidulla maastoajoneuvolla. Ojalainen ei saanut tuossa vaiheessa enää sanaa suusta, mutta katse kertoi enemmän kuin tuhat sanaa. 7.-8. rastivälillä saatiinkin hieman toisistaan poikkeavia reittivalintoja ja Atson otteen hieman herpaantuessa takaa-ajajien joukko saavutti häntä hieman. Maaliin tultiin kuitenkin Atso ”Samurai” Salopellon reilun puolentoista minuutin marginaalilla. Voittoaika 1.13,54. On hyvä muistaa, että Atso painoi ”umpihankeen” muiden seuratessa perässä.

Summa summarum, harjoitus oli onnistunut, niin juoksijoille kuin vaeltajillekin. Saunan jälkeen syntyi ajatus vastaavan tyyppisestä tapahtumasta syksyllä, pimeässä. Hetken päästä ajatus rönsyili jo pyöräsuunnistukseen. Loppupäätelmässä tultiin siihen tulokseen, että syksyllä ”off seasonin” aikaan varataan Junkkarikämppä joku viikonloppu ja pidetään kolmen kisan troikka. Esimerkiksi lauantai iltapäivällä Pyöräsuunnistus / vaellus. Illalla pimeä XO-run, jossa yksi rasti Haukkavuoren takamäessä apukäyrän notkossa, Lauri Similän toiveesta. Sunnuntai- aamuna XO-run takaa-ajona. Heittäkää ideoita ja kommentteja vapaasti. Osasto Simpele hoitaa kyllä järjestelyt, mikäli halukkuutta löytyy.

Mutta nyt. Näihin kuviin, näihin tunnelmiin…
-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti