tiistai 3. helmikuuta 2015

Tartu mahdollisuuteen - Kotron kuulumiset
Toista kauttaan miesten yleisessä sarjassa suunnistavan Tuomas Kotron voisi sanoa olevan Kotkan lahja Suomen hiihtosuunnistuksen tulevaisuudelle. Lahjakas ja päämäärätietoinen nuorimies on tekemässä läpimurtoa Suomen, ellei jopa maailman eliittiin. Mitä miehelle kuuluu, kun ensimmäiset aikuisten EM-kilpailut ovat takana, taskusta löytyy suomenmestaruus ja MM-kilpailut kolkuttavat jo nurkan takana?

Ennen Em-kisaviikkoa oli ohjelmassa precamp Italian Livignossa. Tavoitteena oli totutella korkeampaan ilmanalaan, sillä EM-kisat käytäisiin 1400 metrin korkeudessa. Viikkoa ennen kisarupeamaa ei kuitenkaan enää ihmeitä tehdä, joten valmistautuminen tapahtui melko rauhassa kevyitä lenkkejä tehden.
Itse EM-kisat laitettiin käyntiin sprintillä. Kisa oli luonteeltaan kaksijakoinen. Alussa oli lyhyitä teknisiä rastivälejä, joissa ajolinjoista oli otettava kaikki mahdolliset sekunnit irti. Lopussa taas oli erittäin suoraviivaisia ja teknisesti aika helppojakin rastivälejä. Reitinvalintoja kisassa ei juuri tarjottu, joten aikaerot pysyivät erittäin pieninä. Kahdella rastivälillä en itse onnistunut aivan suorimpia linjoja löytämään, mutta kokonaisuutena kisa oli lupauksia antava ensimmäinen aikuisten arvokisastartti. Tuloksena 19. sija +1min 11s kärjestä.
Ja kun vauhtiin oli päästy käytiinkin jo seuraavana päivänä pitkän matkan taistoon. Pitkä matka yhteislähdöllä on kisa, jossa on aina oma lisäjännityksensä. Itselleni se oli kisa, johon taktiikka oli selvä. Pysy kavereiden mukana mahdollisimman vähällä vaivalla ja keskity korjaamaan kaikki pienet virheet pois.
Alkukolmanneksella matkasta huomasin, että nyt kulkee suhteellisen hyvin. Hiihdin kavereiden rinnalla, jotka olivat voittaneet minua edellispäivän sprintissä ja meno tuntui nyt helpolta heidän vauhdissa.Kun kaksi kolmasosaa matkasta oli takana kuulin kartanvaihdossa olevani kymppisakissa. Se oli musiikkia korville. Mieleni täytti vahva polte. Käytä tämä mahdollisuus. Unohda kaikki muu!
Viimeisellä kolmanneksella tekemisessä säilyi hyvä kontrolli suunnistamiseen ja myös fyysisesti energiaa riittti taistella loppuun asti. Maalissa maatessani tunsin taputuksen selkään. Kuulin äänen: sijoituit juuri seitsemänneksi!
Kesällä kun leirillä asetimme tavoitteita tälle kaudelle, luki lapussani: Päästä mukaan EM-kisoihin, sekä sijoittua kerran 10 parhaan joukkoon. Tavoite oli kivikova ja siksi sen saavuttaminen tuntuukin erityisen hyvältä. Toisaalta nälkä kasvaa syödessä, sillä maailman parhaiden näkeminen näin läheltä kasvattaa polttavan motivaation tulevaa ajatellen.
Pitkän matkan jälkeen pari lepopäivää tuli tarpeeseen. Tylsää ei kuitenkaan ehtinyt tulla, sillä kisapaikan ruoan aiheuttamat vatsavaivat pitivät jännitystä yllä.
Keskimatka oli vuorossa seuraavaksi. Itselläni oli luottavainen tunne ja sopiva jännitys ennen kisaa.
Alkupuoliskolla kisaa kuitenkin huomasin, että tänään puuttui helppous hiihdosta. Ehkä keli oli nihkeä, ehkä mies oli nihkeä, mutta tunne ei ollut parhain. Sopiva sujuvuus löytyi kuitenkin suunnistukseen ja matka eteni. Nautin kisasta, väsymyksestä huolimatta. Tuntui hienolta pakottaa itsensä pidemmälle ja yhä pidemmälle. Loppulenkin 30 sekunnin virhe jäi kyllä harmittamaan, mutta siitä huolimatta tuloksena 18. sija.
Kärjessä vaihtoon!

Kisaviikon päättävään viestiin en valitettavasti ykkösjoukkueeseen paikkaa saanut. Joku muukin oli näemmä huomannut väsymyksen merkkejä hiihdossani. Aloitusosuudelle tunsin kuitenkin poltetta, sillä yhteislähtö maailman parhaiden kanssa on harvinaista herkkua ja arvokas kokemus. Kakkosjoukkue ei missään nimessä tarkoittanut etteikö viestiin olisi lähdetty tosissaan. Linnainmaan Teron kanssa vitsailimme taktiikasta: kakkonen on tänään ykkönen;) Itse en muista viestialoitusta aiemmin kärjessä tuoneeni, mutta kerta se on ensimmäinenkin.

Seuraavaksi suunta käy kohti 10. helmikuuta alkavia MM-kisoja Norjan Budorissa. Tavoite on edelleen sama ja sen mahdollistamiseksi täytyy suunnistusajattelua vielä ”kalibroida” kuluvalla viikolla Norjan maastoja varten. Norjassa suunnistaminen tulee olemaan selkeästi teknisempää, mitä Sveitsissä. Luottavaisin mielin lähden kohti MM-kisoja, sillä kunto ei ole ainakaan kadonnut, siitä osoituksena viime viikonloppu ja urani ensimmäinen suomenmestaruus SM-sprintissä;)

Tuomas Kotro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti