maanantai 2. helmikuuta 2015

SM-sprintit ja sprinttiviestit PadasjoellaEtelä-Suomessakin vietetään parhaillaan ns. normaalia talvea ja tämä näkyy niin kansanhiihtoladuilla kuin hiihtosuunnistuskilpailuissakin runsaana suksilla suihkijoiden määränä. Päijät-Rasti järjesti Padasjoella 31.1-1.2 hiihtosuunnistuksen sprintin ja parisprinttiviestin. Osallistujia oli sprintin ennätysmäärä – 602! Väki oli selvästi odottanut talvea ja hisukisoihin pääsyä, sillä tunnelma kisoissa oli mainio. SK Vuoksella kisoissa oli melko pieni, mutta sitäkin pippurisempi joukkue ja mitalihymyjä sekä onnistumisia koettiin monien osalta. Toki epäonnistumisiakin joukkoon mahtui, mutta ne kuuluvat lajiin. Pummit pitävät nöyränä.
D21 sprinttifinaali
Lumiolosuhteet tuolla Päijänteen länsipuolella olivat riittävän hyvät vauhdikkaiden, mutta haastavien kilpailujen järjestämiseen. Karsinta käytiin tasaisella peltoalueella, missä uraa oli harvakseltaan ja luisteluhiihtoa pääsi tyrkkäämään runsaasti. Finalistit seulottiin tämänkaltaisellakin suunnistamisella ja suuri haaste oli kääntää ajatukset ns. helposta hiihtohisusta takaisin normaaliin, enemmän uria ja korkeuseroja sisältävään maastoon. Finaalit käytiin Padasjoen Kullasvuoren mäkialueella, jossa noususummaa oli mm. miesten pääsarjassa 4,6 km matkalla 135 metriä ja D18 tytöillä 3 km matkalla 105 metriä. Radoilla oli siis fyysisyyttä, mutta myös taidollista haastetta – sieltä mäeltä tultiin nimittäin alaskin päin ja vauhdilla. Rasteja oli paljon hyvinkin lähekkäin ja kapeiden urien lähdöt olivat välillä melko pimeitä. Lisäksi niin miesten kuin naisten pääsarjojen kisa ratkesi monen osalta reitinvalintaan radan alkuvaiheessa. Vaihtoehtona oli kivuta Kullasvuoren huipulle joko leveää luistelubaanaa kiertäen oikealta tai vasemmalta (naisten rata, väli 2-3) tai kivuta suoraan kapeampi uria ja lopuksi oikoa juosten mäen huipulle. Kärkipään nimet ottivat riskin ja tarttuivat viimeksi mainittuun vaihtoehtoon. Riskinotto kannatti ja miehillä etua tuli n. 40 sek, naisilla 60 sek, kiertoon nähden. Plussaa kilpailunjärjestäjille täytyy antaa ratapituuksista, nyt todella vedettiin ajallisestikin sprinttiä!
Menestystä SK Vuokselle satoi sprintissä kolmen mitalin verran. Kirkkaimpana tähtenä Tuomas Kotro nappasi ensimmäisen pääsarjan henkilökohtaisen mitalin ja vieläpä heti kultaisen. Naisten pääsarjassa Marjut Turunen jatkoi hyviä hiihtojaan ja otti pronssia. D18 sarjassa Liisa Nenonen nappasi kultaa ja Roosa Similä oli viides. Lisäksi Veeti Miikki teki hyvän SM-uranavauksen ollen H14-sarjassa 7. Sprintti oli myös katsastuskilpailu Norjassa järjestettäviin alle 17-vuotiaiden EM-kilpailuihin, 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin ja aikuisten MM-kilpailuihin. Joukkueet julkistetaan tänään maanantaina, mutta SK Vuoksen osalta tilanne näyttää hyvälle ja ilman yllätyksiä kaikkien edellä mainittujen hisuttajien odotetaan olevan joukkueissa mukana.
Sunnuntaina sprinttifinaalin kanssa samassa maastossa järjestettiin parisprinttiviesti. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita sekä adrenaliinimyllyä ja sauvojen kolinaa oli jälleen luvassa. Nopeus toi viestihajontoihin vaativuutta ja hiihtovauhdin rytmittäminen välillä selkeitä hiihtovoittoisia osuuksia sekä välillä hyvinkin tiheää uraverkostoa sisältäneillä osuuksilla nousi suureen arvoon. Liisa ja Roosa edustivat Vuoksen värejä
kakkoslähdössä. Ounasvaaran HS ja Suunta Jyväskylä kävivät tiukkaa kamppailua tyttöjen kanssa. Viidennellä osuudella Roosalta katkesi sauva ja ero näihin joukkueisiin kasvoi harmillisen suureksi, sillä lopussa oli paljon kapeaa kelkkauraa edettävänä. Liisa ei pystynyt imemään rakoa enää lyhyellä loppulenkillä kiinni, mutta kotiin tuomisena oli kuitenkin pronssia. Hienoa taistelua! Kuvia tuosta pahamaineisesta ja runsaasti katkenneita välineitä vaatineesta laskusta löytyy osoitteesta http://hytonen.kuvat.fi/ ja sieltä kansiosta Sprinttiviesti.
Viimeisessä lähdössä mukana olivat pääsarjojen joukkueet Lauri Nenonen - Tuomas Kotro, Simo Turunen – Lauri Similä ja Anni Toiviainen – Marjut Turunen. Lisäksi sarjassa H80 (yhteisikä) edusti parivaljakko Juha Similä – Mika Luukkonen. Naisten avaus lähti hieman nihkeästi liikkeelle allekirjoittaneen vetäessä kunnon pannut lähtösuoralle. Ennen kuin kartta löytyi tantereesta ja suuremmat lumimassat oli putsattu pois telineestä, olivat muut jo kaukana, mutta pikkuhiljaa viestin edetessä sijoitukset kohenivat ja Marjut teki osuus osuudelta todella varmaan ja vakuuttavaa työtä. Maaliviiva ylitettiin kolmantena, mutta mitalin väri kirkastui myöhemmin hopeaksi. Toiseksi tullut Koovee teki protestin voittajajoukkue Haapamäen Urheilijoita (HU) vastaan näiden liian myöhään tapahtuneen ilmoittautumisen myötä. Ilmoittautuminen oli tehty ajallaan EM-kisojen precampilla Italiassa, mutta jostain syystä IRMA:sta ilmoittautumista ei enää löytynyt ilmoittautumisen sulkeuduttua. HU pääsi mukaan kisaan TAn luvalla, mutta protestin myötä kultajuhlat vaihtoivat seuraa, kun HU hylättiin. Mutta saipa Kooveen Liisa Anttila viimein kaipaansa täydennyksen SM-kultamitalien rivistöön.
Miesten pääsarjassa sprinttiviestin mestaruutta puolustanut Lauri Nenonen osoitti, että sprinttifinaalin huolimattomasta oikomisesta johtunut suuri virhe oli vain muisto ja miehen hisukunto nopeatempoisessa sprinttiviestissä on edelleen ruostumatonta terästä. Lisäksi Tuomas Kotro, jonka otteet vakuuttivat niin EM-kisoissa kuin lauantaina sprintissä, ei antanut armoa muille tälläkään kertaa. Parivaljakko nappasi kullan lähestulkoon näytöstyyliin.

Kuvia SK Vuokselaisista:

Tulokset:


Talvi ja lumitilanne näyttää tällä hetkellä erinomaisen hyvälle. Karhumäelle avataan umpeenkasvaneet urat jälleen piakoin, Joutsenossa järjestetään kansalliset hisukisat 14.-15.2 ja koulujen hiihtolomaviikolle suunnitellaan parhaillaan lyhyttä kaikille avointa hisuleiriä Imatra-Joutseno-akselille. Olosuhteet hiihtourheilulle ovat priimaa, hyödyntäkää niitä!

-anni toiviainenEi kommentteja:

Lähetä kommentti