lauantai 19. joulukuuta 2015

Menevää hisua Ylläksellä


SK Vuoksen perinteisen hiihtosuunnistus- ja hiihtoleirin päättymisestä on kulunut jo viikon verran aikaa, joten raportti leiristä on valmistunut, vaikka kynä ei kuulemma vieläkään meinannut pysyä kädessä rasituksesta johtuen…
Pimeän laskeuduttua sateen raikastamalle Imatralle torstaina 3.12, vajaa kymmenen hengen iskujoukko kokoontui Vuoksen Kumin pihalle tarkoituksenaan siirtyä lumen perässä vajaa 1000 kilometriä pohjoiseen. Porukka täydentyi vielä Ruokolahdelta ja Juvalta. Lisäksi yksi autokunta veteli jo hirsiä Oulussa, muun porukan saapuessa välimajoitukseen hieman ennen puoltayötä.
Aamiaisen jälkeen matka jatkui ja samalla lumen määrä pientareella lisääntyi pikku hiljaa päämäärän lähestyessä. Kaikille uusi majoituspaikka Ylläsjärveltä löytyi etulinjalta ensimmäisellä yrityksellä, osa porukasta kävi tarkastamassa hieman isompien huviloiden pihat samalla innostuen turhaan majoituksen tasosta, mutta eipä meille varatuissa huoneistoissakaan ollut mitään valittamista. Parvella ainakin oli hyvin lämmintä koko viikon ajan. Perjantain ohjelmassa oli vain tutustumista hiihtoliikkeisiin ladulla, jonka jälkeen olikin mukava asettua Jussin lihapatojen ääreen saunan raikastamana.

Lauantaina ja sunnuntaina osa leiriläisistä osallistui perinteiseen kotimaisen hiihtosuunnistuskauden avaukseen, Ensilumen Rasteihin. Alueella kilpailtaan edeltävillä viikoilla myös hiihtosuunnistuksen Maailman Cup -kilpailut, joissa myös leirillä olleet Liisa ja Roosa kävivät jo avaamassa kautensa. Kisat olivat lähinnä harjoitusta, mutta yleensä se harjoitusfiilis unohtuu heti kun laittaa numerolapun rintaan (reiteen). Hyviä suorituksia nähtiin paljon.
Viivalla pysyminen vaati tarkkuutta.
Täten vasta maanantaina päästiin koko porukan osalta kunnolla harjoittelun pariin, vaikka tosin poikien sunnuntai-illan palauttelulenkki lipsahtikin Ylläksen huipulle. Maisemat eivät kuulemma olleet pimeässä näkemisen arvoisia. Aamupäivällä tehtiin ”noin viiden kilsan viivahisu”, joka osoittautui tuplasti suunniteltua pidemmäksi. Tavoiteajoissa kuitenkin pysyttiin, vaikka osa urastosta olikin aiempien päivien pienten lumisateiden kuorruttama. Ocadia ja tulostinta ei ollut tietenkään käytössä, viivat syntyivät jännetuppitulehduksen uhkallakin perinteisesti punakynän avulla.

Tiistain pääharjoituksena oli se leirin ehkä odotetuin harjoitus, ”alamäkivedot”.  Neljä laskua, mutta myös neljä nousua. Ylläksen rinteet olivat yhtä vauhdikkaita kuten aina, mutta lopun loivemmalla pätkällä tiheä uraverkosto laittoi myös pääkopan tiukille, eikä virheiltäkään vältytty. Välinerikkojakaan ei tapahtunut, vaikka Veeti taisikin kokeilla välineiden kestävyyttä useamman kaatumisen voimalla.

Alamäen laskuasento on hiottu huippuunsa.
Huomionarvoista oli ”kesämies” Miikan ketterä esiintyminen urastolla. Juomavyö oli jätetty lisäpainoksi, jotta vauhti ei lopu kesken myöskään tasaisemmalla pätkällä… Illalla vielä osa porukasta uskaltautui pimeässä urastolle tekemään hyviä taitoharjoituksia ja taisi hurjin hisustaja käydä vielä keskiviikkonakin uuden lumisateen peittämillä urilla vääntämässä 13 kilometrin radan läpi lamppu päässä.

Leirin viimeisenä päivänä, joka tällä(kin) kertaa oli torstai, on perinteisesti tehty vain yksi harjoitus: pitkä hiihto. Sopivat hiihtoporukat sovittiin jo edeltävinä päivinä, ja ensimmäiset hiihtäjät painelivat ladulle ledien valossa jo seitsemän aikoihin. Tämä kahden hengen ryhmä saikin nauttia loistavista olosuhteista ihan rauhassa ensimmäiset kolme tuntia, kunnes vastaan tuli ensimmäinen hiihtäjä. Vähän vetoapua tuli Petteriltä, joka (neljällä jalalla) ravasi poikkeuksellisesti letkan kärjessä ainakin viiden kilometrin ajan. Hiihtoporukat saapuivat omaan tahtiin takaisin majoitukseen saatuaan tavoitteensa täyteen. Nämä tavoitteet eivät olleet ihan mitään pikkulenkkejä, sillä ”lyhyin lenkki” oli reilut 50 km ja viimeinenkin hiihtäjä tajusi poistua ladulta 100 kilometrin tultua täyteen. Tällä kertaa tytöt sisällyttivät Ylläksen huiputuksen lenkkiinsä, Miika sen sijaan päätti harjoituksensa parinkympin tasuriin (sisältäen Isomettän nousun) ladulla tapahtuneen suksirikon vuoksi. Lisätietoja tästä tapauksesta voi kysellä suoraan asianosaiselta. Palautuminen hoidettiin pitsoilla ja siivouksella, sillä jo aikaisin perjantai-aamuna autot sulatettiin ja matka kohti etelää alkoi. Matkalla tehtiin pieni pysähdys vieraan valtion maaperällä, mutta kotimaahan paluu sujui ilman suurempia rajatarkastuksia.

Leiri oli erittäin onnistunut ja olosuhteet täyttä priimaa. Leirin hiihtokuninkaaksi kruunattiin Lauri miehekkäällä reilusti yli 400 kilometrin saldolla, Veeti sen sijaan pokkasi palkinnon punnerrushaasteesta. Etelä-Karjalassa hiihto-olosuhteet ovat tällä hetkellä heikot, mutta viikon mittaisella lumileirillä saatiin kyllä nauttia hiihdon parhaista puolista koko rahan edestä. Lopuksi vielä isot kiitokset ruokahuollon onnistumisesta Jussille!


Rauhallista Joulunaikaa toivottelee,
Ville S

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti