torstai 11. heinäkuuta 2013

Tarkkaa suunnistusta! Vai tarkkuussuunnistusta?Kainuun Rastiviikko ja MM-kisat alkavat kääntyä voiton (tai ehtoon) puolelle. Tänään kilpailtu 3. osakilpailu poikkesi maastoltaan täysin kahdesta ensimmäisestä. Jos Tipasoja tarjosi hyvää näkyvyyttä ja nopeaa loikotusta kangasmaastossa niin Vuokatinvaaran Koulurinne oli täysin sen vastakohta. Peitteiset jyrkät rinteet, tiheiköt, tarkat rastipisteet ja hyvin pienipiirteiset alueet antoivat varmasti taidollista haastetta kokeneellekin koukkupolvelle. Onneksi ennen lähtöä Asikaisen Mara valisti allekirjoittanutta keltanokkaa vaaralla suunnistuksen nikseistä. Nöyrin mielin, ”oikea taso” mielessä ja kompassiin tarkasti tuijotellen rastit löytyivät lopulta yllättävän hyvin.

Tämän linkin takaa löytyy tuloksia koko viikon ajalta:

Vuokatinvaaran maastossa piti siis suunnistaa tarkasti, mutta hieman yllättäenkin Urheiluopiston lähialueella on päässyt tutustumaan myös hyvin toisenlaiseen tarkkuutta vaativaan suunnistukseen eli tarkkuussuunnistukseen ja sen eri muotoihin.

Tarkkuussuunnistus on suunnistuksen taitolaji, joka ei mittaa juoksunopeutta vaan kartanlukutaidon täsmällisyyttä ja tempossa myös nopeutta. Kilpailijoiden tehtävänä on ratkaista, mikä maastossa olevista 1-5 rastilipusta vastaa karttaan piirrettyä ja rastimäärittein tarkennettua rastipistettä. Vuokatin tarkkuussuunnistuksen MM-kisoissa on ensimmäistä kertaa kaksi erillistä kilpailua; normaalikilpailu (avoin ja paralympiasarja sekä joukkuekilpailu) ja tempo. Miehet ja naiset kilpailevat samassa sarjassa. Normaalikilpailussa kilpaillaan parhaista pisteistä (oikeasta vastauksesta saa yhden pisteen) ja tempossa oikeat vastaukset pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti (väärästä vastauksesta tulee sakkosekunteja) eli paras aika voittaa.

Tänään Suomi sai menestystä normaalikilpailun avoimessa sarjassa runsain mitoin, kun suomalaiset miehittivät sijat 1,3 ja 4. Huomenna vuorossa on tempo, jonka karsinta käydään aamupäivällä aivan Urheiluopiston vieressä. Kun KRV:lla vietetään välipäivää, on oivallinen tilaisuus käydä kurkkaamassa, mitä ihmettä tarkkuussuunnistuksessa tapahtuu. Toisaalta huomenna jännitystä tarjotaan myös suunnistuksen MM-kisoissa keskimatkan kilpailussa. Äänijänteiden kestorajoilla mennään. Hyvä Suomi!


Flunssaisin terveisin,
Anni


PS: Jos joku on pihalla siitä, missä mennään keskimatkan suhteen, niin linkin takaa löytyy päävalmentaja Juha Tainin haastattelu.
https://www.youtube.com/watch?v=I7E2q4GGNZk&hd=1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti